fredag, september 08, 2006

Nytt hopp i kampen mot bananflugorna

Berta kämpar på i kampen mot bananisarna. Hon har ätit en hel del flugor redan, men de är rätt smarta ändå, de små kräken. Så de gör ju sitt bästa för att inte fastna. Så nu har jag hjälpt Berta i den hårda kampen och blandat till en drunkningskompott för bananisarna. Det är en skvätt äppelvinäger, en skvätt vatten, lite diskmedel och en skvätt saft. Helst ska man blanda till det i en röd eller gul plastkopp. De tror antagligen det är en rutten frukt då. För det är ättikslukten från skämd frukt de älskar. Faktiskt effektivt så här långt. Flera lik ligger på botten av koppen redan. Får hoppas att de fortsätter drunkna och utrotar sig själva på det sättet. Vanliga koppar med vatten och diskmedel har inte funkat här, men den här röran gjorde det.

Har forskat lite på google om bananflugor. Tänkte dela med mej av min nyfunna information även åt er. En del av infon hittade jag på http://www.uk.gardenweb.com . Annat är plockat lite härifrån och därifrån.

Bananflugor förökar sig snabbt. Utvecklingen från ägg till färdig fluga sker på ca 8 dagar och varje hona lägger ca 500 ägg, så det gäller att minska möjligheten för deras utveckling med alla medel. Flugorna har en livslängd på ca 17-20 dagar.

Larverna utvecklas i allt slags surnande och jäsande material som tex. resterna av frukt och öl, fruktskal och övermogen frukt. De utvecklas även i golvbrunnar, diskho, och blomjord mm.

Man kan förhindra att flugorna förökar sig med att:

- Håll rent och förvara returflaskor och burkar slutet i t ex platssäckar.
- Hålla bort rutten och skadad frukt. Samma med grönsaker.
- Låt inte disk ligga för länge i diskhon. När du har diskat, ta direkt bort alla matrester ur diskhon.
- Se till att inte burkar och flaskor med surnande rester blir stående öppna.
- Kasta soporna varje dag.

För att bli av med de flugor som finns:

- Skrubba rören i diskhon och golvbrunn med grov borste och diskmedel. På så sätt bli du av med ägg och larver som ofta är "fästade" vid mynningen ner till rören. Äggen "fästs" i fettet som kan finnas i rören. Därför ska man använda diskmedel. Man kan även hälla ned lite diskmedel och så kokande vatten i rören.
- De flugor som är i luften kan man få död på genom att spruta med vanlig insektsspray rakt ut i luften och upp mot väggar
- Något annat som också fungerar är sirap i botten på en flaska. Häll i sirapen och snurra flaskan så att den kletar ner sidorna i flaskan en bit upp från botten.
- Häll ihop följande i en skål (helst röd el. gul) eller i en flaska. Blandningen lockar till sig flugorna, som tar sig ner i flaskan och stannar där.

1 dl äppelcidervinäger
1/2 dl vatten
Lite saft
1-2 droppar diskmedel


3 kommentarer:

Mamma Linda sa...

Tack för tipsen! Vi brukar bara ha nån enstaka blomfluga, länge sen vi haft invasion...MEEEEN, ungefär samtidigt som du började skriva om bananisar så kryllar det av dom här! (smittar det via datorn tro...? ;-) Så nu ska det nog utrotas. BLÄ känner mig som ett tecknat smutsigt djur, du vet såna som har flugor som surrar runt sig...

Mamma Linda sa...

Och blomflugor retar mig enbart när de flyger in i mina näsborrar (länge sen sist nu, men före jag blev gravid med Felicia så hände det mer som regel än undantag, du kanske minns?). Men bananflugor...större än blomflugor, äckligare, stööörande! Och MASSOR! Minst tre i alla fall.

Anonym sa...

Kanonbra metod för att bli av med bananflugorna:
http://www.rightinfonow.com/sv/bananflugor